Balance módszer

Egyensúly 6 pontban, 

de hogyan?


A módszer egy szerteágazó szemlélet, mely arra törekszik, hogy a kutya-gazda kapcsolatban nyugalom és egyensúly legyen. Ehhez elengedhetetlenek a konkrét és egyértelmű szabályok, elvárások, de legalább ugyanennyire fontos a kutya hozzánk való kötődése, kapcsolatunk mélysége.
Nálunk soha nem fogsz "csak pozitív", vagy csak "csak büntetés alapú" tréningeken részt venni. Mindig pakolunk a mérleg mindkét oldalára. Hol korrigáljuk a kutya viselkedését, hol pedig megjutalmazzuk a jó viselkedésért, így alakítjuk ki az "ezt lehet" és "ezt nem" kosarat.

Véleményünk szerint a lenti 6 elem egyensúlya és tudatos építése elengedhetetlen a boldog és harmónikus együttéléshez, kiegyensúlyozott kutyához.

Fontos, hogy a lenti elemeket ne külön-külön elemezgessük, hiszen egyik, vagy másik elem túlzott fókusza ugyanúgy kibillenti a kutya egyensúlyát, mely valamilyen tünettel karöltve meg fog jelenni a mindennapi életünkben.


1. Megértés

Megértjük, hogy mit-miért tesz a kutya. Minden ""rossz"" cselekedett mögött van egy önmegerősítő dolog, ami miatt a kutya újra és újra produkálja. 

Gazdaként fel kell ismernünk, hogy mi a kutya jutalma, motivációja az adott szituációban.
Pl.: kimegyek a kapun, összeszedem az összes szagot, üdvözlöm a szomszéd Fifit, vagy éppen megsimogat a szomszéd néni.

2. Következetesség

Pontos elhatárolása a jó és rossz dolgoknak. Sokszor mi magunk teszünk egy "kisördögöt" a kutya vállára azzal, hogy nem tartatjuk be következetesen a kérésünket, vagy éppen nem dicsérjük meg azokért a dolgokért, amik egyébként számára nehezek voltak.Pl.: kiküldjük 5 alkalommal a szobából, de a 6. próbálkozásánál már nincs türelmünk és hagyjuk neki, hogy ott legyen, ahova egyébként nem akartuk beengedni. Ilyenkor hiába zsörtölődünk, annyit tanítottunk meg a kutyának, hogy megéri próbálkozni és legyen kitartó.

Dicséret: sajnos emberként alapvetőnek véljük, ha egy kutya úgy viselkedik, ahogyan mi elvárjuk. Nos, ez nem igazán fair látásmód. Igenis vegyük észre, amikor a kutyánk az első késztetéseket legyőzve jó döntéseket hoz és próbál megfelelni nekünk.
Pl.: egy képzése elején lévő kutyától hatalmas dolog, ha nem akar odaszaladni minden kerítéshez, vagy nem húzza a pórázt, ha meglát valamit. Ezeket a pillanatokat dicsérjük és jutalmazzuk.


3. Kötődés

Szeressen velünk lenni a kutyánk. Ne csak szabályállító, morgolódó emberek legyünk, hanem valóban érezze társnak, családtagnak magát, akihez/akikhez kötődni tud. Egy kutya csak akkor tud kiegyensúlyozottan együttműködni velünk, ha érzékeli a határokat, betartja a szabályokat, de mindemellett szeret hozzánk tartozni, tehát el szeretné érni a békés együttélést. 

Mi magunk is csak olyan embernek szeretünk a kedvében járni, akihez kötődünk.


4. Türelem

Ideges embert nem tud követni egy kibillent állapotban lévő élőlény.

Általában akkor vagyunk türelmetlenek, ha egy számunkra érthetetlen, vagy befolyásolhatatlan eseménnyel találjuk szemben magunkat. Ezzel az a probléma, hogy az esetek többségében ilyenkor nem egy nyugodt kutya van mellettünk, hanem egy túlpörgött/aktív kutya, vagy éppen egy bizonytalan/reaktív állat. 

Mindegy, hogy melyik eshetőség áll fent, a lényeg ugyanaz: valahogyan össze kell szednünk az eb figyelmét, le kell nyugtatnunk. 

Márpedig mindenki tudja: a "Nyugodjál meg!" felkiáltásra nem igazán szoktunk mi sem nyugodt lelkiállapotba kerülni. Fontos, hogy Gazdaként értsük meg a problémát - 1. pont - majd tördeljük le az adott helyzetet és úgy jussunk el a kívánt magatartáshoz.


5. Kommunikáció

Mikor-mit üzenünk a kutyának és ő mit üzen nekünk. Ismerjük fel, hogy -akár a fenti 4 pont elemzésével - mit kommunikálunk a kutyánk felé, valóban egyértelműek-e számára az elvárások. 

És akkor még szót sem ejtettünk a helyes testbeszédről, vagy a kutya jeleinek olvasásáról, pedig ezek mind-mind elengedhetetlenek az együttéléshez. Ezek nélkül csak találgatunk oda-vissza, hogy vajon mit akar a másik.

Gazdaként nem egy lehetőség, hanem kötelesség megtanulni olvasni a kutyáról és kicsit magunkat is monitorozni.

Pl.: mosolyogva mondjuk neki, hogy milyen rossz kutya volt, amiért kiment a kapun.


6. Önkontroll

Az egyik kedvenc témánk.

A kutyáink ösztönlények, állatok, akiket folyamatosan olyan ingerek érnek, melyekre ösztönösen válaszolnának valamit. (Ösztönös válaszreakció.)

Pl.: kimegyünk az utcára és egyből minden szagot, minden ingert be akarnak gyűjteni. Ha meglátnak egy macskát, vagy bármi más zsákmányállatot, akkor minimum meg akarják nézni, de sokkal inkább elkapni.

Általában viszont nekünk nem tetszik, amikor a kutya ösztönösen akar cselekedni, hiszen a mai civilizált, városi kutyás életünk nem tolerálja, hogy mindenhol szaggyűjtő, vagy éppen macskakergető állatok rohangáljanak. Gazdaként kötelességünk felismerni, hogy a kutyánk élete 90%-ában nem ösztönös válaszreakcióval reagál a helyzetekre, hanem egy általunk elvárttal. 

Ez magyarul azt jelenti, hogy minden ilyen helyzetben nagyon erős önkontrollt kell ahhoz gyakorolnia, hogy "jól viselkedjen". Gondoljunk csak bele, milyen lehet az egész életünkben úgy élni, hogy nem azt tesszük, mint amit szeretnénk?!


Hiszünk abban, hogy van középút és meg lehet találni az elvárások, az mindennapi élet és a kontrollált ösztönkiélés közötti egyensúlyt. Ehhez viszont nem kevés tudatosságra, önkritikára és energiára lesz szükségünk.